Waar gaat het vakantiegeld aan op?

29.05.2019

Werknemers krijgen meestal in de maand mei het vakantiegeld uitgekeerd. Waar geven de meeste werknemers het aan uit? Dat vroeg het Nibud zich ook af.

Vakantiegeld krijgen de meeste werknemers uitbetaald in mei. In één keer krijg je een extra bedrag op de rekening gestort. Dit geld kun je gebruiken waar het oorspronkelijk voor bedoeld is, namelijk het betalen van de vakantie. Maar het anders besteden kan noodzakelijk of wenselijk zijn. Het Nibud heeft een poll gehouden op hun website. De bezoekers van de website konden vier keuzes maken. Wat zijn de meest gekozen bestedingen?

Besteden aan de vakantie – 42 procent

De meeste bezoekers op de website van het Nibud spreken de intentie uit om het geld te besteden aan de vakantie. Dat kan zijn het betalen van de reis zelf of het geld reserveren om uit te geven tijdens de vakantie. De vroegboekers hebben vaak al een aanbetaling gedaan, maar de grootste hap van de reissom kan nog van het vakantiegeld worden betaald.

Sparen voor andere doelen – 31 procent

Je hoeft het geld natuurlijk niet gelijk te besteden. Je kunt het ook bewaren voor een groter doel. Je bent bijvoorbeeld aan het sparen voor het kopen van een huis. Of je zit kort vóór je pensioen en je houdt het geld liever voor na jouw pensionering. Het sparen geeft nauwelijks nog recht op spaarrente, maar dat wil nog niet zeggen dat sparen zinloos is. Op langere termijn zal de spaarrente een keer weer stijgen, maar wanneer is de grote vraag.

Vakantiegeld gebruiken voor het aflossen van schulden – 16 procent

Als je schulden hebt is het krijgen van vakantiegeld de kans om deze in ieder geval deels af te lossen. In tegenstelling tot de spaarrente is de rente over schulden nog steeds gewoon hoog. Door het aflossen los je het probleem (deels) op en je bent over het afbetaalde deel geen rente meer verschuldigd. Het aflossen van schulden verricht wonderen voor jouw bestedingsruimte voor de rest van het jaar. Indien mogelijk kun je toch nog een deel van het vakantiegeld gebruiken om iets extra’s voor jezelf te doen. Zo zie je toch nog iets van het vakantiegeld terug.

Niets bijzonders met het geld doen – 11 procent

Niets bijzonders ermee doen betekent vaak dat het geld op gaat aan dagelijkse uitgaven. Bij het uitgeven houd je er rekening mee dat je extra geld beschikbaar hebt. Onbewust kun je hierdoor veel meer uitgeven en het vakantiegeld verteren binnen twee maanden. Eigenlijk zonde om het geld op deze manier uit te geven. Door het te reserveren voor doelen zorg je voor een betere besteding. Zorg er in ieder geval voor dat je een deel van het vakantiegeld doorzet naar de spaarrekening.

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 0486 - 431675
  • E-mail: info@hendriksassurantien.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van Hendriks Assurantien Langenboom

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 0486 - 431675
  • E-mail: info@hendriksassurantien.nl